Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

Geschiedenis Harmonie


Bij gelegenheid van het 100 jarig bestaan in 1968  beschreef toenmalig voorzitter Sevrien Linssen in de feestgids EMM als “een harmonie, die nu reeds een eeuw lang ons dorp siert”

"Ons dorp siert..." een nogal pretentieuze uitspraak lijkt het, maar de geschiedenis van de inmiddels 145 jarige harmonie gaf oud-voorzitter Linssen het recht om “Eendracht Maakt Macht” een sieraad te noemen. En elk sieraad verbleekt wel eens door omstandigheden, moet opnieuw opgepoetst worden, schakels ervan moeten worden vernieuwd of verstevigd, zettingen van edelstenen moeten hersteld worden: ondanks alles maakt eerbiedwaardige ouderdom een sieraad mooier en kostbaarder. De veelbewogen historie van de Wessemse harmonie is niet anders; ze is een verhaal van hoogtepunten, herstellen, opnieuw beginnen en verstevigen.

Grote hoogtepunten waren er o.a. op concoursen in Gulpen, Thorn, Echt en Maasbracht onder leiderschap van illustere dirigenten als de legendarische pastoor Janssen en Jean Smeets.

Na een viertal succesvolle optredens op concoursen in de periode 1950 tot 1960, waarin vaak eerste prijzen met lof en/of promotie werden behaald, haalde de harmonie in 1959 onder leiding van Mathieu Smeets de landstitel in de Ere-afdeling binnen.

In de periode tussen 1960 en 1974 werd in de superieure afdeling met veel succes nog drie keer aan een concours deelgenomen, steeds gevolgd door een kampioensconcours, doch de zo vurig gewenste oranje wimpel werd telkens net niet gehaald (in 1969 was het resultaat slechts één punt minder dan dat van het winnende Loon op Zand). Het duurde daarna nog tot 1974 voordat EMM in Haarlem onder leiding van de jeugdige Jan Cober de kampioenswimpel in de superieure afdeling veroverde.

Bij gelegenheid van het 100-jarig jubileum in 1968 werd aan de harmonie het predikaat Koninklijk toegekend. Nieuwe landstitels in de superieure afdeling werden gehaald in 1979, eveneens onder leiding van Jan Cober en in 1988 en 1992 onder leiding van dirigent Hardy Mertens, die in 1983 Jan Cober bij EMM opvolgde.

In 1995 werd zeer succesvol deelgenomen aan het bondsconcours te Posterholt. Onder leiding van Hardy Mertens volgt promotie naar de Concertafdeling, waarin het orkest inmiddels is ingedeeld. Op 11 november 2000 nam de Kon. Harmonie EMM Wessem deel aan het concours voor de Concertafdeling in Theater “De Oranjerie” te Roermond en prolongeerde met het resultaat van 335 punten haar indeling in deze afdeling. Tevens behaalde het orkest hiermede de gouden kampioenswimpel van de Federatie van Katholieke Muziekbonden (FKM) in Nederland. Op het Bondsconcours op 22 oktober 2005 werd met een goed resultaat de indeling in deze Concertdivisie wederom gehandhaafd.

In juni 2006 legde Hardy Mertens na 23 succesvolle jaren zijn functie als vaste dirigent van “Eendracht Maakt Macht” vanwege zijn drukke werkzaamheden en vele buitenlandse activiteiten neer. Hij werd opgevolgd door talentvolle dirigent Jean Pierre Cnoops. Memorabel is het mooie afscheidsconcert van EMM, dat Hardy zelf dirigeerde en waarin voornamelijk zijn eigen composities werden uitgevoerd en waaraan de Limburgse troubadour Gé Reinders een bijzondere bijdrage leverde. Bij gelegenheid van dit afscheid werd Hardy benoemd tot eredirigent van de Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht. Tevens is in 2006 jaar een nieuwe bestuursstructuur ingevoerd en heeft het bestuur inmiddels een verjongingskuur ondergaan. ( zie Bestuur )

In oktober 2010 nam EMM onder de kundige leiding van Jean Pierre Cnoops deel aan het bondsconcours in de Oranjerie te Roermond, wederom uitkomend in de Concertafdeling. Ook ditmaal lukte het weer met goed resultaat de indeling in de Concertdivisie te continueren.

In 2011 besefte Jean Pierre Cnoops, dat hij vanwege zijn carrière bij de Marinierskapel, waar hij de vaste dirigent - die wegens ziekte was uitgevallen - verving en zijn drukke werkzaamheden de periode tot het volgende concours in 2015 niet zou kunnen volmaken. Daarom besloot hij zijn functie als dirigent van EMM neer te leggen.

 

Er werd met voortvarendheid naar een nieuwe, deskundige dirigent gezocht, welke al snel werd gevonden in de persoon van Roger Niese, die sindsdien met verve de artistieke leiding van EMM voor zijn rekening neemt. 

Afbeeldingen

    EMM